The Lounge, option B.

The Lounge, option B.

Creative Office Collaborative Spaces Renovation

Scope: Creative Office Renovation

Size: 140,000 SF

Completion: In Progress

Project Manager: Mark Hembree, AIA, LEED AP

Project Interior Designer: S. Minah Yeo, IIDA, LEED

 

The redesign of the Creative Office began with evaluating employee needs. Through Town Hall style meetings and spending the day with employees, Berliner saw that many amenities were lacking, including collaboration spaces, pantries and showers as many employees bike to work. Employees were also lacking break spaces where they had access to basic amenities like sinks and microwaves. Berliner began the design by talking to employees and defining the types of spaces that would create a more comfortable office environment. The private nature of this company didn’t allow for the removal of many private offices and therefore in-between spaces, including the expansion of a corridor for a pantry and meeting space.

Berliner designed three distinct areas for the employees: the Lounge, the Gallery, and a Breakroom for each floor. 

 Floor plan for the Lounge.

Floor plan for the Lounge.

The Lounge is adjacent to the cafeteria and designed to accommodate large amounts of employees. It features sound dampening baffles as well as a glass partition to manage the noise from the cafeteria, which currently makes this space acoustically uncomfortable. Tiered seating along one wall creates flexible seating for large meetings. The lounge used existing furniture that will be reupholstered to modernize the color scheme.

Berliner took advantage of the high ceilings in the lounge and created three options for lighting and sound management. Option A features angular ceiling panels and draws light inward from the adjacent courtyard. Option B features a ribbon like ceiling design that adds a bold statement to the space. Option C exposes the revitalized ceiling and focuses on pendent light fixtures hanging down into the space.

 The Lounge, Option A

The Lounge, Option A

D8 Lounge_option A_section view_01.jpg
 The Lounge, Option B

The Lounge, Option B

D8 Lounge_option B_section view_01.jpg
 The floor plan of break room Option A.  

The floor plan of break room Option A.  

Breakrooms on each floor are repurposed from existing offices as a space for collaboration, including a pantry, seating and flexible meeting and conference areas that can be reconfigured for formal and informal meetings. Each floor is color coded and each breakroom follows the floors scheme. The breakrooms on each floor are located close to the stairways and elevators so as to be accessible easily from each floor of the building. Berliner created three options for the breakrooms. Option A features soft curves that break the linear nature of the rest of the building. Sliding panels allow the conference room to be private or open to the rest of the space. Option B is more traditional and features sliding panels to open or close off the individual spaces. It has a combined conference and informal meeting area. Option C was designed in a coffee-shop style and features a benched wall to provide ample seating for larger meetings. The conference and meeting rooms are tucked behind the coffee bar but can be opened into one large space. Each of these breakrooms contain a refrigerator, sink, microwaves, and a coffee station.

Berliner chose to add one large breakroom on each floor rather than smaller, pantry-style rooms throughout the floor to foster a sense of community within the company and departments and to limit the impact on existing office space. Each breakroom will take the space of 6 offices on the floor.

 Break room Option A.

Break room Option A.

D8 Break Room_option A_view_03.jpg
 The floor plan of break room Option B.

The floor plan of break room Option B.

 Break room Option B.

Break room Option B.

 The floor plan of break room option C. 

The floor plan of break room option C. 

 Break room option C.

Break room option C.

For the Gallery, Berliner took what was once a pass-through corridor and turned it into useable space by widening a 12' hallway to 15' and accommodating a pantry-style office kitchen. Vending machines were relocated to this area and a small, collaborative work space was created. The gallery connects the North and South buildings on campus.

 The Gallery floor plan

The Gallery floor plan

 The Gallery.

The Gallery.

180420_D8 Gallery_view_02.jpg